Yavuz İmsel

Yavuz Vacit Osman

 

 

 

 

04.02.1946 Irak Kerkük doğumlu Yavuz İmsel, İlkokul 4.sınıfta Tiyatro ile ilk kez tanıştı. Lise sonuna dek Öğrenci ve Öğretmen Tiyatro gruplarında birkaç oyunda rol aldı. İlk, Orta ve Liseyi Kerkük’te Arapça olarak tamamladıktan sonra 1966 yılında Ankara Devlet Konservatuvarına kabul edildi.

 

Üç yıl orta, iki yıl Yüksek Tiyatro Bölümüne devam ederek, 1971 yılında mezun oldu.

 

Memleketi olan Irak Kerkük’e döndü. Öncesinde arkadaşları ile kurduğu TMT “Türkmen Milli Takımı” gurubuna katıldı. Şair ve yazar olan Salah Nevres’e  “Muçula” isimli oyununu yazdırarak sanatçı arkadaşları ile çalışmaya koyuldu. Ancak, o zamanki Saddam Hüseyin iktidarı ve Baıs Partisi rejimi Yavuz İmsel’in arkadaşlarından Hüseyin Demirci’yi gözaltına alarak Yavuz İmsel hakkında yalan ifade vermesini istemeleri sonuç vermedi. İşkence sonucu Hüseyin Demirci ilk Kerkük Sanat Şehidi olarak tarihe geçmiştir.

Bu durum karşısında Yavuz İmsel memleketinden kaçmak zorunda bırakıldı ve Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı.

Ankara Devlet Tiyatrosunda Sanatçı olarak çalışmaya başladı ve birçok oyunda görev aldı.

Araştırma yapmak ve bilgisini artırmak amacıyla pek çok kez Avrupa’ya gitti. 1977–1978 yıllarında İsveç’te “Drama Pedagojisi” eğitimi aldı.

1994´e kadar Ankara Devlet Tiyatrosunda, 1994´ten itibaren İzmir Devlet Tiyatrosunda görev yapmaya devam etti. Birçok yerli ve yabancı oyunda reji asistanı, reji yardımcısı ve rejisör olarak görev yaptı.


1997–1998 yıllarında Van Devlet Tiyatrosunun kurucu Müdürlüğüne atandı ve bu süre içinde, üç büyük ve bir çocuk oyununun rejisini de üstlendi.


Yurt içinde öncülük yaparak bazı özel ‘Belediye’, ‘Maliye’ gibi gruplar oluşturup, kurslar verdi ve tiyatro toplulukları oluşturdu. Çeşitli okul ve derneklerin tiyatrolarında rejisörlük yaptı ve çeşitli kurslar verdi.

Almanya´da Türk dernekleri ve özel tiyatrolar için bir kaç oyun sahneye koydu. Tiyatro, güzel konuşma (diksiyon) ve oyunculuk kursları verdi.

 

Almanya Nürnberg Perspektif Tiyatro’sun da “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Yeni Bir Hayat İçin”, kurduğu “Objektif Sahne” isimli kurumun sahnesinde de “Kadınlık Bizde Kalsın”, “Kanlı Nigar”, “Ah Şu Gençler”, “Sevgili Tiyatrom”, “Mutlu Ülke” ve “Akıllı Soytarı” oyunlarını yönetti.

 

T.C. Devlet Tiyatroları adı altında Ankara, Diyarbakır, Bursa, Trabzon, Sivas’ta sahnelenen oyunlarını, Almanya Turnelerini ve Almanya Nürnberg Objektif Kültür ve Sanat Merkezindeki balolarına ünlü sanatçıları davet ederek onların katkılarını sağladı.

 

Almanya Nürnberg’te “Almanya Sanat Tarihine” yazılacak bir olayı gerçekleştirdi. Bir Türk Sanatçısının kendi olanakları ile bir Alman Sinemasını kiralayıp, Türk Kültür Sanat Merkezine dönüştürmesi Türkiye ve Almanya için önemli olmuş Avrupa basınının da ilgisini çekmiştir. Böylece, Objektif Kültür ve Sanat Merkezi’ni kurarak  Genel Sanat Yönetmenliğini de yıllarca üstlenmiştir.

 

Objektif Sahne, Objektif Sahne Gençlik grubu, Emek Sahnesi ve NFTT isimli dört ayrı Tiyatro Grubunu bir araya getirerek, Alman Quantensprung Orkestrası ve Metin Demirel Yönetimindeki Türk Karma Orkestrasının katılımlarıyla Türk İşçilerin Almanya’ya gidişlerinin 44. yılı anısına ‘44. YIL’ adlı Büyük Gösteriyi Planladı ve Yönetti.

 

15 Ekim 2004 tarihinde Türkiye Ayvalık’ta, Almanya Nürnberg Objektif Kültür Sanat Merkezinin şubesi olarak “Tiyatro Objektif” grubunu kurarak kurucular arasında yer aldı ve Genel Sanat Yönetmenliği’ni üstlendi. Ayrıca Ayvalık Tiyatro Objektif’te de

“Ali Ayşe’yi Seviyor” ve iki çocuk oyunu olan “Mutluluk Cumhuriyeti”, “ Kurşun Asker” oyunlarını yönetti.

 

Almanya Schweinfurt şehrinde Mozaik Tiyatro Grubu’na oyunculuk kursu verdi, üç oyun yönetti. Münih şehrinde beş Tiyatro grubunu birleştirdi, kurs verdi ve ‘’Ada‘’ oyununu yönetti. Dortmund şehrinde altı ay kurs verdi, Büyük ve Gençlik grupları kurdu, kendi yazıp ve yönettiği ‘’Evrenin Oluşumu’’ ile bir oyun daha yönetti. Almanya’nın Köln ve Bamberg Kentlerinde kurslar verdi, oyunlar yönetti.

 

Almanya Devleti adına 9. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivaline, Tiyatro gurubuyla birlikte Türkçe dilinde bir oyunla katıldı, büyük bir başarı kazandı.

 

Yine Almanya Nürnberg şehrinde, Azeri Yönetmen İshag Ozanoğlu ile birlikte 04.02.2010 tarihinde Tiyatro AS grubunu kurdu.  09.02.2010 tarihinde Dört Tiyatro grubunu ( Tiyatro AS – Tiyatro Nürnberg Atölyesi – Remmi Demmi grubu – Ninni Çocuk Tiyatrosu ) “Akademi Sanatevi” çatısı altında topladı. Ayrıca, Almanya Aspendos Kültür ve Sanat Akademi Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.

 

22.03.2010 günü Devlet Tiyatroları Sanatçı Derneği (DETİS) tarafından, Devlet Tiyatroları’na ve Sanat’a katkılarından dolayı ödül aldı.

 

Türkiye, Ayvalık’ta yine kentin “Sanat Tarihine” geçecek bir olayı daha gerçekleştirdi. Tarihi bir bina olan, eski zeytinyağı fabrikasını üç arkadaşı ile birlikte kiraladı, İzmir Devlet Tiyatrosunda üç boyutlu planını çizdirdi. Salon, Işık balkonu, Sahne, Cafe ve üstü iki bölmeli soyunma ve makyaj odalarını, plana göre tasarladı ve gerçekleştirdi. Ekibiyle birlikte çatısını ve duvarlarını onararak, adını “Sanat Fabrikası” koydular.

 

Böylece, “Ayvalık Sanat Fabrikası” nın kurucular arasında yer aldı ve Genel Sanat Yönetmenliğini üstlendi. Kurslar verdi ve oyunlar yönetti. Ayrıca, Tiyatro Şenliği ve Ulusal Tiyatro Festivalini, Uluslararası Film Festivallerini arkadaşları ile birlikte organize etti ve gerçekleştirdi.

                                                            

“Kurtlar Vadisi Irak” adlı Sinema filminde Türkmen lideri  Hasan rolünü oynadı.

 

Birkaç kısa metrajlı filmlerde de rol aldı, Uluslararası Film Festivallerinde o filmler ödüller kazandı.

 

2021 Eylül ayında tekrar Almanya’ya döndü. Nürnberg kentinde Reo Palast 1954 yılında kurulan ve son zamanlarda Türk Sineması adı altında Türk Filmleri gösterileri yapan salonunu Tiyatro sahnesine dönüştürerek, Türkiye Ayvalık “Sanat Fabrikası” ile kardeş kurum olarak adını Almanya Nürnberg “KUNSTFABRIK” Sanat Fabrikası koymuştur.

Almanya Nürnberg T.C. Başkonsolosu ricası üzerine Yavuz İmsel ve meslektaşı sanatçı yönetmen Burcu Fırat Uygur ile Türk işçilerin Almanya’ya gelişlerin 60. Yılı nedeniyle “DER GAST KOFFR” büyük müzikal gösterisini yeni kurdukları sanatçı gurubuyla hazırladılar.

 

 

Bildiği yabancı diller: Türkçe, Arapça, İngilizce, İsveççe ve Almanca.